1 Decembrie a fost sarbatorit puțin mai devreme, pe 29 noiembrie , de către elevii Colegiului Național ”C.D. Loga” Caransebeș sub coordonarea domnilor profesori Mioara Bivolaru, Ghimboașă Vistian, Munteanu Flavius, Roiban Florin și Drăghina Ioan.În cadrul orelor de istorie, educație plastică, educație muzicală a fost subliniată importanța celui mai important moment din istoria României cu ocazia celei de a 105-a aniversări a Marii Uniri.
Anul 1918 a adus României cea mai mare împlinire din întreaga istorie modernă: unirea politică a tuturor românilor, visul de veacuri al poprului român. Pregătită de fapta lui Mihai Viteazul la 1600, când a reuşit să unifice pentru prima dată Ardealul cu Ţara Românească şi cu Moldova, continuată de Unirea din 1859, realizată prin dubla alegere a lui Alexandru Ioan Cuza şi de paticiparea românilor la Războiul pentru întregirea naţională (1916-1918), Marea Unire s-a realizat la 1Decembrie 1918, când s-au alăturat patriei-mamă, România, ultimele teritorii româneşti aflate sub dominaţie străină: Transilvania, Banat, Crişana şi Maramureş.
A fost intonat Imnul de stat al României, s-au recitat poezii patriotice, s-au realizat diverse obiecte, având ca temă Marea Unire. Obiectele realizate au fost expuse în holul unității de învățământ, putând fi vizualizate de toți elevii școlii.
Referitor la Marea Unire, istoricului Florin Constantiniu scria: ” Marea Unire din 1918 a fost şi rămâne pagina cea mai sublimă a istoriei româneşti. Măreţia ei stă în faptul că desăvârşirea unităţii naţionale nu este opera niciunui om politic, a niciunui guvern, a niciunui partid; este fapta istorică a întregii naţiuni române, realizată într-un elan ţâşnit cu putere din străfundurile conştiinţei unităţii neamului, un elan controlat de fruntaşii politici, pentru a-l călăuzi cu inteligenţă politică remarcabilă spre ţelul dorit.”