Intră în ritm cu LogaRitm!
Dacă aveţi ocazia să ne vizitaţi – credeţi-ne, merită! -, la intrare, dar şi pe toate holurile Colegiului Naţional „C. D. Loga”, Caransebeş, veţi auzi, în pauze, sloganul „Intră în ritm cu LogaRitm”. E o modalitate prin care elevii din redacţia multimedia a liceului îşi promovează activitatea.
Redacţia LogaRitm e formată din două echipe, cea de radio şi cea care se ocupă de revista şcolară, ambele având în componenţă elevi ai colegiului. Acestea au fost create în urma câştigării unui proiect. E vorba despre proiectul educațional Școli conectate la comunitate, desfăşurat de la începutul anului şcolar 2016-2017. Proiectul este implementat de către Fundația Noi Orizonturi, cu sprijinul financiar al Fundațiai Charles Stewart Mott și al altor finanțatori.
Prezenţa în şcoală a redacţiei a adus numeroase beneficii: a ajutat la crearea unui spaţiu mai atractiv pentru elevi şi profesori, la o mai bună circulaţie a informaţiei în interiorul şcolii, dar şi dinspre şcoală către comunitate şi invers, la o mai bună comunicare cu părinţii elevilor, la o creştere a vizibilităţii şcolii în comunitate, la stabilirea unor legături cu alte şcoli din ţară şi străinătate, la stabilirea unor legături şi parteneriate cu diverse instituţii care pot influenţa în bine viaţa şcolii, şi, sperăm, la atragerea unui număr mai mare de elevi către Colegiul Naţional „C. D. Loga” , Caransebeş.
Proiectul ales, LogaRitm, s-a produs în urma consultării unui grup de 20 de persoane (6 profesori, 3 elevi, 5 reprezentanţi ai părinţilor, 3 reprezentanţi ai comunităţii locale şi 3 ai autorităţii locale), în legătură cu prioritizarea indicatorilor a trei Standarde internaționale de excelență pentru școli comunitare (Cultura şcolii, Învăţare relevantă şi Implicarea părinţilor). Apoi, s-a realizat un chestionar online adresat elevilor, profesorilor, părinţilor şi reprezentanţilor comunităţii locale. Pe baza acestuia, s-a ales înfiinţarea redacţiei multimedia.
Bineînteles, totul s-a clădit prin munca depusă de fiecare elev interesat de jurnalism, de muzică şi de viaţa şcolii, în general. Noi, elevii, am fost sprijiniţi în înfiinţarea redacţiei de colectivul de jurnalişti de la Radio Reşiţa, dar şi de scriitori şi jurnalişti din Timişoara. La Reşiţa, am întâlnit o echipă profesionistă formată din oameni calzi, care ne-au prezentat studioul, ne-au arătat ce înseamnă munca de redacţie, cum se pregătesc materialele şi ce înseamnă „misiunea” unui jurnalist de radio. La Timişoara, am participat la o întâlnire cu jurnaliști și scriitori foarte cunoscuţi, care ne-au împărtășit din experiența lor și ne-au dat sfaturi pentru redacția noastră multimedia.
Echipa LogaRitm a fost invitată și la diferite evenimente, cum ar fi lansări de film sau de carte. Nu suntem jurnaliști în adevăratul sens al cuvântului, niciunul dintre noi nu a terminat (încă) o facultate de jurnalism, dar, pe zi ce trece, ne dorim să îmbrățișăm o carieră în acest domeniu atât de palpitant și interesant, fapt de care ne-am dat seama de la primul eveniment la care am participat în calitate de „reporteri”. Acest prim eveniment a fost constituit de Serbările Cetăţii, unde reporterii noştri au fost la datorie intervievând artiştii prezenţi acolo: cantautori de muzică folk sau trupe celebre de muzică pop.
La promovarea filmului Breaking News care a avut loc la Cinema au fost invitate Iulia Rugină (regizor), Voica Oltean (actriță) şi Oana Răsuceanu (scenarist). Am fost copleşiţi de emoţii înainte să întâlnim invitatele speciale ale acelei seri, dar toate emoţiile au fost spulberate când le-am vazut pe cele trei doamne. Este imposibil să te pierzi în fața lor, mai ales că am fost întâmpinaţi cu zâmbete sincere, încurajatoare, entuziasm și multă, foarte multă modestie şi naturaleţe.
Următoarele evenimente de pe listă au fost lansarea de carte a scriitorului timişorean Alexandru Potcoavă, a scriitorului Radu Paraschivescu, lansarea filmului Octav şi Balul Bobocilor. Lansarea filmului Octav a fost o nouă provocare pentru noi, fiind onoraţi să stăm de vorbă cu marele actor Marcel Iureş şi cu regizorul Serge Ioan Celebidachi, nişte oameni deosebiţi, care ne-au primit fiecare întrebare cu căldură, bucurie şi cu priviri încurajatoare.
Seara Balului Bobocilor a colegiului nostru a fost una magică, pe care o aşteptam cu nerăbdare şi care a reuşit să ne facă pe toţi să ne simţim regi şi regine ale balului, pentru o seară. Am trăit aceste momente împreună cu colegii noştri, iar noi, cei de la radio, le-am imortalizat prin fotografii, interviuri cu invitaţii serii şi filmări ale celor mai frumoase momente. Elevii claselor a XII-a au ales să ne petrecem seara de bal alături de Tranda și echipa lui, Laura Giurcanu și Alex Vang. Dacă Laura si Alex ne-au făcut seara mai amuzantă cu glumele și poveștile lor, Tranda a schimbat atmosfera și ne-a făcut pe toți să ne bucurăm de muzică și să sărim pe piesele lui. Iar noi, echipa LogaRitm, am luat interviuri atât Laurei, cât şi lui Tranda. Cu toții ne-am bucurat să îi avem lângă noi și să ne mândrim cu prezenţa lor la Caransebeș.
Totodată, în urma muncii în echipă, s-au construit şi multe prietenii. Noi, colegii din şcoală şi din oraş, ne-am cunoscut mai bine unul pe altul, iar legătura cu profesorii este mai strânsă, ceea ce înseamnă o comunicare mai liberă şi mai deschisă.
Scopul echipei este să ţintească cât mai sus, să muncească cât mai mult pentru a avea rezultate care aduc un strop de fericire elevilor şcolii noastre, mândrie profesorilor noştri, părinţilor noştri şi să facă cunoscut oraşul în care trăim.
Ne aflăm aici, cu realizările noastre, cu stângăciile noastre, dar, mai ales, cu dorinţa de a creşte neîncetat pentru a ne bucura cu toţii de timpul preţios petrecut la şcoală!
Reporteri LogaRitm,
Anisia Hurduzeu – clasa a XI-a fil.
Roxana Popescu