Dragi elevi,
Ați văzut filmul „Băiatul cu pijamale în dungi”? Dar „Lista lui Schindler”? Dar „Pianistul”? Dacă nu, vă invit să o faceți. Nu doar pentru jocul actorilor ( excelent, de altfel!), ci pentru a cunoaște tragedia aflată la baza evenimentelor. Este drama poporului evreu petrecută în urmă cu vreo opt decenii. Holocaustul evreilor a început imediat după instalarea lui Hitler la putere în Germania în anul 1933. Erau vremuri dificile, lumea trecea printr-o criză economică profundă, nemulțumirile se acumulaseră iar energiile negative din societata germană au fost canalizate împotriva unei minorități etnice, evreii.
Germania nazistă a pus în practică un teribil program de exterminare a tuturor evreilor din Europa. Mai întâi au fost crime izolate, apoi organizate de autorități și apoi, din 1942, iadul s-a dezlănțuit…. Tineri, bătrâni, femei, copii, ”vinovați” că sunt evrei, au fost internați în lagărele de exterminare înființate de naziști. Auschwitz, Birkenau, Dachau, Buchenwald sunt numele câtorva dintre acestea. Ce s-a întâmplat acolo? Este greu de povestit. Cum să vorbești despre exterminarea a șase milioane de oameni? Ce cuvinte ar putea descrie chinurile la care au fost supuși? Mărturiile supraviețuitorilor vorbesc cel mai bine despre suferințele îndurate.
Pentru a nu uita și a nu repeta, am găsit de cuviință ca în preajma Zilei Holocaustului în România ( 9 octombrie) să vizităm cu elevii Colegiului Național ”C.D.Loga” sinagoga din Caransebeș și să cunoaștem câte ceva din istoria comunității evreilor din localitate și din tragedia Holocaustului.
Prof. Mioara Bivolaru